Razlika između sazrijevanja i dizanja tijesta

Sazrijevanje tijesta je, iako jedan od najvažnijih procesa, većini ljudi, nažalost, nepoznat. U usporedbi s klasičnim brzim procesom dizanja, jedino zahvaljujući pravilnom sazrijevanju možemo uživati u lakšim, ukusnijim i hrskavim pizzama koje su, prije svega, lako probavljive.

Kod izrade tijesta za pizzu postoji više od 300 procesa koji mogu pokrenuti sazrijevanje. Jedan od njih, prvi koji vidimo, je dizanje tijesta – ništa više od  biološke reakcije koja utječe na transformaciju šećera (miječna i alkoholna fermentacija).

Izraz sazrijevanje označava pretvaranje kompleksnih molekula u jednostavne, a sam je proces mnogo sporiji od dizanja tijesta. Dobar pizza majstor će znati ujediniti ta dva procesa i tako dobiti tijesto koje je istovremeno dovoljno dignuto i zrelo.

Pomislite na želudac – on radi za nas dok ne dobije hranu, a onda razdvaja sve njene elemente, pretvarajući ih iz kompleksnih u jednostavne. Dakle, ako je tijesto ispravno dignuto i sazrelo, već je u jednostavnim elementima kad stigne u želudac, što znatno olakšava i ubrzava probavu.

Dodajte tome brašno mljeveno na kamenom mlinu, nerafinirano i od cijelog zrna – idealno hrvatska i talijanska brašna (izbjegavajući dugotrajni transport brodovima) – rezultat može biti samo kvalitetna, lako probavljiva pizza.

Potpuni čar će joj dati ostali vrhunski sastojci – rajčica, mozarella i sve drugo što poželimo.

PITATI ZNAČI JESTI

Kada uđete u pizzeriju, bez straha pitajte kako rade tijesto, koliko se diže, koja brašna koriste – to je vaše pravo, jer jesti kvalitetno je temelj dobrog življenja.