Terra Pomarium

Kaže mi Ana da predstavim Terru Pomarium na stranici Papavera. „Često me pitaju zašto Rakovica“, kaže, „Napiši predstavljanje za web.“

I evo, prvo javno predstavljanje Terre Pomarium. Možda očekujete poslovni plan…

Za sada smo vam otvorili vrata Papavera – i ništa nije slučajno.

U njemu se događa rapsodija ljubavi, hrane i kuhanja, u miru i sukladno. Svi možemo uživati u rezultatima dok jedemo pravu pizzu, povrće s Dolca, pijemo sok od bazge i mente, sve dok čekamo plodove s naše zemlje.

Ana i Pasquale…

Upoznat ćemo vas sa svojim projektom. Počelo je 2014. kada je naša obitelj kupila brežuljak u Rakovici – neprohodno imanje, velika nepoznanica. Samo pogled usmjeren ka budućnosti pokazao mi je kako su lijepe doline Terre Pomarium.

Ako posjetite Rakovicu, bit će vam jasno zašto baš tamo, tamo u zimi, u ljeti, u jesen, u proljeće…

Terra Pomarium je obiteljski projekt na kojem zajedno radimo. Često nam, u nevjerici, kažu: „Čemu to? Ne isplati se.“

Mi smo s nekog drugog planeta. Znamo da se od toga može dobro živjeti. Ne mislimo na veliko, volimo lijepo, puno radimo.

Ako su Turci zasadili kesten oko naše kuće, ako je Marija Terezija naredila da se zasade kruške, kako to da one još uvijek tamo rađaju? Koja investicija traje duže? Koja je važnija od hrane i zdravlja?

Hodajući po tek očišćenom terenu, zadihana razmišljam.

Sadimo voćnjak. Nema ništa slično sađenju voćnjaka – tko sadi stabla, nikada ne umire. Ulažu u budućnost, bacaju misli i volju kroz godine rada ne misleći na svoje godine.

Marica i Josip…

Počinje nešto na Terri Pomarium. Čisteći nježno i uporno svaki metar zemlje, pustili smo ju da nam kaže koja stabla treba ostaviti, kako ih orezati, a koja kalemiti. Neumorno tražimo plemke za voćnjak. Kalemimo, orezujemo, sadimo, dovodimo ljude kojima je to bitno.

Tu se događa svemir, vječnost.

Alen…

Nemojte misliti da iza svega ne postoji poslovni plan. Terra Pomarium – zemlja voćnjaka, magazin voća. Magazin plodova zemlje i duha. To će još neko vrijeme biti poslovna tajna.

Kod nas ništa nije slučajno. Ako uz to još netko pronađe inspiraciju…

Veliki i topli pozdrav s osunčanih brežuljaka Terre Pomarium!

Marica Uremović

Rezervirajte stol ili nas samo pozdravite :)